Telefon
WhatsApp
BOŞANMAK, KONYA'DA BOŞANMA DAVALARI

BOŞANMAK, KONYA'DA BOŞANMA DAVALARI

Son yazımızda, evlilik birliği, ailenin kutsallığı ve asıl olanın evlilik birliğinin devamı olması gerektiğini ancak zamanla eşler arasında iletişim sorunları, ilgisizlik, ekonomik sıkıntılar, sadakatsizlik, şiddet, aile içi baskılar ya da karakter uyumsuzlukları gibi çeşitli nedenlerle eşler arasında derin çatlaklar oluşabilir. Bu gibi durumlarda evlilik birliği temelinden sarsılarak taraflar için sürdürülemez hale gelir. Eşlerin ve çocukların mutluluğu, huzuru ve kişisel gelişimi açısından evliliği sürdürmenin mümkün olmadığı durumlarda, boşanma kararı almak, bazen en sağlıklı ve saygılı çözüm yolu olabilir. Ancak Konya’da boşanma kararı almak özellikle kadınlar için her zaman kolay değildir. Boşanma, evlilik birliğinin yasal yollarla sona erdirilmesidir. Türkiye'de boşanma, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenir ve mahkeme kararıyla gerçekleşir. Bu durumda karşımıza Türk Medeni Kanununu anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davası şeklinde iki zorunlu yol çıkarır.

Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunun m.166/3’ün aradığı şartların varlığı halinde, tarafların evlilik birliğini sona erdirme ve boşanmanın feri hususları (tazminat, nafaka ve velayet) hususunda mutabık kalmaları durumunda mahkeme kararıyla gerçekleşir. Konya’da anlaşmalı boşanma, tarafların hızlı ve ekonomik bir şekilde boşanmayı tercih etmeleri sebebiyle sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Çekişmeli boşanma ise eşlerden birinin tek başına açtığı ancak diğer eşin boşanmayı kabul etmediği ya da boşanmanın feri hususları üzerinde tarafların anlaşamaması durumunda mahkeme hakiminin evlilik birliğinin sona ermesinde eşlerin kusur durumuna göre verdiği kararla gerçekleşir. Burada Türk Medeni Kanunumuz özel (zina, hayata kast, pek kötü, onur kırıcı davranış, suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı) ve

 

genel boşanma (evlilik birliğinin temelinden sarsılması Konya’da halk arasında yaygın bilinen şiddetli geçimsizlik) sebepleri olarak düzenlenmiştir. Konya’da çekişmeli boşanma davalarında, en yaygın başvuru sebebi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır.

Anlaşmalı boşanmada boşanma ve şartlarını taraflar kendisi belirler, daha kısa süre içerisinde sonuçlanır ve taraflar için daha az masraflıdır. Sadece çocuğun üstün yararının söz konusu olduğu durumlarda hakim velayet ve nafaka hususlarında tarafların iradesi dışında karar verebilir. Çekişmeli boşanma davasında ise boşanma ve ferileri hususunda kararı mahkeme hakimi verir. Ve bu süreç taraflar ve çocuklar için uzun, yıpratıcı ve daha masraflı olabilir. Konya’da çekişmeli boşanma davaları ortalama üç ile dört yıl sürebilmektedir. Oysa Konya’da anlaşmalı boşanma davaları, tarafların uzlaşması durumunda ortalama birkaç hafta içinde sonuçlanmaktadır. Bu sebeple, tarafıma boşanma talebiyle başvuran tüm bireylere; bir zamanlar ortak hayatı paylaşmış olmaları, eskiden sevdikleri, sevildikleri ya da değer verdikleri ve hatta müşterek çocukları varsa, çocuklar sebebi ile boşanmış da olsa eşlerin görüşmek ve iletişim kurmak zorunda olmaları sebebi ile aralarındaki ilişkinin yıpranmaması ve bağların tamamen kopmaması adına, evlilik birliği net olarak sonlandırmaya karar verilmişse öncelikle anlaşarak sonlandırmalarını önemle tavsiye ediyorum.

Konya’da boşanma sürecinizle ilgili daha fazla bilgi almak veya hukuki destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size en uygun çözümü sunmak ve hak kaybı yaşamamanız için yanınızda olacağız.

Haberler
Sizi Arayalım

Bizimle iletişim kurmak ve detaylı bilgi almak için iletişime Geç butonuna tıklayınız.

İLETİŞİME GEÇ