
BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Boşanma süreci, duygusal ve hukuki açıdan karmaşık bir yolculuk olabilir. Konya’da boşanma davası açmayı düşünüyorsanız, sürecin doğru yönetilmesi ve hak kaybı yaşamamanız adına uzman bir avukattan destek almanız önemlidir.
Konya’da çekişmeli boşanma davası açmak isteyen taraf, boşanma sebebini, evlilik birliğini sona erdiren olayları ve bunları ispatlayan delilleri içeren bir boşanma dava dilekçesi ile Konya Adliyesinde önbürolara başvurmalıdır. Harç ve gider avansının yatırılmasıyla birlikte boşanma davası açılmış olur. Usul hukukumuza göre, dava açan taraf, davanın başında harç ve gider avansını ödemekle yükümlüdür. Ancak, dava sonunda mahkemece haksız çıkan taraf, harç ve gider avansını ödemekle sorumlu tutulur.
Davanın açılmasıyla birlikte ilk aşama dilekçeler aşamasıdır. Usul hukukumuzda boşanma davalarında yazılı yargılama geçerlidir. Bu sebeple tarafların davada ele alınmasını istediği tüm olayları dilekçelerinde yazılı olarak mahkemeye sunması gerekir. Mahkemece davacının dilekçesi, davalıya tebliğ edilir ve kendisine iki haftalık yasal cevap süresi verilir. Davalı tarafından cevap verilirse, davalının cevap dilekçesi davacı tarafa tebliğ davalı bu süre içinde cevap dilekçesi sunarsa, bu dilekçe davacıya tebliğ edilir ve davacıya da iki haftalık cevaba cevap süresi tanınır. Davacı tarafından cevaba cevap dilekçesi verilmesi halinde bu dilekçe de davalıya tebliğ edilir ve davalıya ikinci cevap dilekçesini sunması için iki hafta süre verilir. Davalı taraf ikinci cevap dilekçesini sunduktan sonra dilekçeler aşaması tamamlanır. Bu aşamadan sonra taraflar artık dosyaya yeni bir iddia, delil veya savunma sunamaz. Mahkeme, duruşma aşamasına geçer ve delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi gibi işlemler yapılır. Taraflardan herhangi biri yasal süresi içinde cevap dilekçesi sunmazsa, sürenin sona ermesiyle dilekçeler aşaması yine tamamlanmış sayılır ve artık yeni iddia ve savunmalar dosyaya eklenemez.
Bu nedenle, Konya’da boşanma davası açmak isteyenlerin süreci bir avukat aracılığıyla takip etmesi oldukça önemlidir. Hem dava dilekçesi hazırlanırken hem de cevap dilekçeleri sunulurken sürelerin kaçırılmaması ve ileri sürülecek iddia, delillerin doğru şekilde ifade edilmesi, mahkemeye durumu açıkça izah etmek ve delillendirme açısından kritik öneme sahiptir. Zira dilekçeler aşaması sona erdiğinde, artık taraflar yeni bir iddia veya delil sunma hakkına sahip değildir.
BOŞANMA DAVASINDA GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Boşanma davaları, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun İkinci Kitabı’nın Üçüncü Kısmında düzenlenen davalardandır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 2. maddesinin yönlendirmesi doğrultusunda, 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 4. maddesi gereğince bu davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir.
Boşanma davalarında yetkili mahkeme ise, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 168. maddesi uyarınca, eşlerden birinin yerleşim yeri (ikametgâhı) mahkemesi ya da davanın açılmasından önce son defa birlikte altı aydan fazla süreyle oturdukları yer aile mahkemesidir. Bu bağlamda, Konya’da boşanma davası açmak isteyen kişiler, ister Konya’daki ikametgahlarına dayanarak isterse son altı ay birlikte yaşadıkları adres üzerinden davalarını açabilirler.
Konya’da boşanma sürecinizle ilgili daha fazla bilgi almak veya hukuki destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size en uygun çözümü sunmak ve hak kaybı yaşamamanız için yanınızda olacağız.